Покладанням квітів до меморіалу «Вибух пам’яті» у Дніпрі вшанували учасників бойових дій на території інших держав

Сьогодні, 15 лютого, у День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 33-ї річниці виведення військ з Афганістану, біля пам’ятника загиблим воїнам-інтернаціоналістам «Вибух пам’яті» на Січеславській Набережній відбулася церемонія покладання квітів. В урочистостях взяли участь керівники міста, області, районів, силових структур, голови міського та обласного об’єднань ветеранів Афганістану, представники релігійних громад, воїни-інтернаціоналісти, а також рідні, близькі тих, хто загинув в Афганістані, просто небайдужі містяни.

Під час заходу пролунав гімн України. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять тих, хто загинув на афганській війні та поліг, захищаючи суверенітет і цілісність України у нинішні часи. Після цього набережною під музику військового оркестру пройшли військові підрозділи Дніпропетровського гарнізону.

«Щороку збираємося тут, щоб відзначити чергову річницю виведення військ з Афганістану, віддати шану загиблим, згадати живих, подякувати їм. Місто докладає усіх зусиль для соціального захисту афганців. Піклуємося про наших захисників і продовжуватимемо це робити», – зазначив заступник міського голови, директор департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Едуард Підлубний.

Водночас голова міського об’єднання ветеранів Афганістану Юрій Виноградов підкреслив: «Вдячні Дніпровській міській раді за багаторічну підтримку учасників бойових дій в Афганістані, воїнів з інвалідністю, родин загиблих. Це і лікування, оздоровлення, матеріальні виплати тощо. Така увага – цінна! Здоров’я, довгих років життя і мирного неба!».

У Дніпрі в рамках комплексної програми соціального захисту мешканців цього року на матеріальну допомогу, медичне обслуговування, оздоровлення афганців, учасників бойових дій на території інших держав, сімей загиблих у міському бюджеті передбачено 6,8 млн грн. Зокрема, до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав 493 воїни-інтернаціоналісти з інвалідністю отримали по 1 500 грн, а 300 учасників бойових дій – 1 000 грн. Окрім того, до цієї дати 100 вдів отримують одноразову матеріальну допомогу у 23 930 грн та по 1 000 грн щомісячно.

Довідка. У Дніпрі мешкають близько 2,5 тис. воїнів-інтернаціоналістів.

15 лютого 1989 року з Афганістану вивели радянські війська. З 2004 року в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.