Міська підтримка громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС

 26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна аварія в історії людства, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, яка нанесла непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей. І як результат – сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, у 30 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі та Нагасакі.

Прості люди, ризикуючи власним життям, здійснили величезний подвиг та врятували нас від глобального поширення радіації.

Навіть страшно подумати, що було б далі в Україні та й взагалі по усьому світу…  

Дніпро – це місто, яке приділяє особливу увагу захисту тим, хто здійснював захист українців від цієї страшної напасті!

Сьогодні у Дніпрі проживає 5 999 громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Для їх соціального захисту та підтримки було розроблено Міську комплексну програму соціального захисту громадян
м. Дніпра, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Для цих громадян міський голова Борис Філатов  щорічно надає доручення щодо проведення урочистих заходів з нагоди відзначення роковин Чорнобильської катастрофи та завжди особисто присутній на таких заходах.

Під час таких урочистостей проходить вручення пам’ятних медалей та  цінних подарунків, згадується подвиг людей, згадується біль, який постійно ці люди носять у своєму серці, згадуються ті, хто ціною власного життя врятував мільйони людей…

Традиційно, з метою вшанування героїв Чорнобиля, проходить урочисте покладання квітів до пам’ятника «Чорнобильський дзвін» у Сквері Героїв.

Суттєвим соціальним захистом є те, що щорічно надається матеріальна допомога 1291 вдові (вдівцю) померлих громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 3 873  тис. грн.

          До 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи, вперше у цьому році,  було виплачено матеріальну допомогу учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС:

  • 2 категорії – 2059 учасникам на загальну суму 1 441,3 тис. грн;
  • 3 категорії –  480 учасникам на загальну суму 240 тис. грн.

Це важлива допомога цим видатним людям, які ризикували власним життям.

          До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи вручено учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 5 подяк міського голови, 26 медалей «Рятівник людства», 1 пам’ятну медаль до 35-ї річниці аварії на Чорнобильській Атомній Електростанції.

           До Дня незалежності України (25.08.2021) та до Дня захисників та захисниць України (13.10.2021) було проведено урочисте вручення медалей та побутової техніки (мультиварок) учасникам ліквідації аварії на ЧЕАС та вдовам померлих учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.  

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (14 грудня) надається матеріальна допомога 1 065 особам з інвалідністю, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму                  3 727,5 тис. грн.

За моїм клопотанням як голови Дніпровської міської спілки «Союз Чорнобиль України» було призначено матеріальну допомогу на лікування та придбання ліків  56 особам на загальну суму 778,7 тис. грн.

          Міська влада також приділяє дуже багато уваги стану здоров’я громадян м. Дніпра, які постраждали  внаслідок  Чорнобильської катастрофи. Місто забезпечує санаторно-курортним лікуванням постраждалих 2-ї категорії.

У 2021 році відбулось оновлення у системі оздоровлення, адже з цього року було підвищено рівень умов для належного рівня отримання послуг санаторно-курортного лікування. Відтепер, громадяни мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідно до профілю захворювання або ж відповідно до медичних рекомендацій лікаря. Спочатку громадянин обирає заклад та укладає договір з департаментом соціальної політики Дніпровської міської ради та безпосередньо санаторієм.

Ця послуга є надзвичайно важлива, адже психологічне та фізичне здоров’я таких громадян є головною метою такого напрямку міста як оздоровлення.

У 2021 році таких договорів було укладено 189. Для нашого міста це високий показник! Адже стільки громадян змогли зміцнити та поліпшити свій стан здоров’я! В основному, громадяни обирали санаторії Дніпропетровської, Запорізької та Львівської областей.

Відповідно до Міської програми щомісячну адресну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 500 грн отримали більш 300 дружин (чоловіків) померлих громадян, які постраждали внаслідок ЧАЕС, яких було позбавлено пільг на оплату житлово-комунальних послуг на загальну суму        1 623,4 тис. грн.

Також проводиться часткове відшкодування витрат у розмірі 2 500 грн на поховання громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи, Загалом, це 6 осіб на загальну суму 14,8 тис. грн.

Також, завдяки бюджету Дніпровської міської територіальної громади здійснюється фінансова підтримка Дніпровської міської спілки «Союз Чорнобиль України» на загальну суму 259,1 тис. грн.

Загальна сума витрат з міського бюджету на соціальний захист постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи має тенденцію постійного зростання з 3 423,4 тис. грн. у 2015 до 16 253,8 тис. грн. у  2021 році.

 За ініціативою голови Дніпровської міської спілки «Союз Чорнобиль України» та підтримки міського голови Бориса Філатова у 2020 році до Дня Чорнобильської трагедії у приміщенні міської ради  відкрито експозицію з архівними фотоматеріалами про ліквідацію наслідків аварії та вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.  

Наші діти повинні знати та пам’ятати про подвиг та героїзм своїх батьків та дідів, а також розуміти, як нерозумне використання атомної енергетики  може привести до масштабної катастрофи, наслідки якої можуть зломити долі мільйонів людей та цілих поколінь і нанести такої величезної шкоди!  

          За ініціативою голови Дніпровської міської спілки «Союз Чорнобиль України» та підтримки міського голови вперше у 2021 році проведено передплата газети «Наше місто» 1 534 особам з інвалідністю, постраждалим внаслідок ліквідації аварії на ЧАЕС, та вдовам (вдівцям) померлих громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на загальну суму       540 тис. грн. На 2022 рік заплановано провести передплату газети «Наше місто» 2 883 родинам Дніпра.

Міська рада постійно проводить роботу з інформування дніпрян щодо проведення міських заходів, що висвітлюються на офіційному веб-сайті Дніпровської міської ради, на офіційній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» та в регіональних і міських засобах масової інформації. Крім того, розповсюджено сюжети соціальної реклами стосовно вшанування подвигу учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.